Tempo Tours Praha - Alpy šité na míru
Specialista na Rakousko a ubytování v Alpách

Pohádkový král, Ludwík II. Bavorský

27.09.2021

Evropa je plná krásných histrorický arhitektonických skvostů. Navštěvujeme je a fotíme se je na sociální sítě. Méně často se ale díváme na příběhy, které jejich výstavbu doprovázely.

Ludvík II. Wittelsbach, byl z politického hlediska nepříliš významný bavorský král, který vstoupil do historie především jako mecenáš umění. Pocházel z knížecího a královského rodu Wittelsbachů a od 10. března 1864 až do 9. června 1886 byl králem Bavorska. Byl nazýván pohádkovým králem, a to především díky zámkům, které vybudoval, ale také pro svůj tragický životní osud.


Podivínství a poněkud zvláštní chování se u něj začalo projevovat ve věku 20 let. Dost možná byla v jeho případě změna v chování způsobena změnou fyzického vzhledu. Do té chvíle krásný a oslňující mladý král začal totiž právě ve věku 20 let přicházet o přední zuby. Nápadně se změnil, ztratil svou fyzickou krásu a začal mít problémy s výslovností. Pro Ludvíka, který tolik miloval krásu a měl vytříbené estetické cítění, to musel být obrovský šok.
Proslul především tím, že nechal postavit velmi atypické stavby. Jelikož své projekty také sám financoval, dostal se tím do obrovského deficitu a vláda mu odmítala uvolnit jakékoliv finance. I přes snahu financovat tyto projekty pomocí soukromých bankéřů se mu nedostávalo prostředků.

V roce 1868 načrtl ve svém dopise Wagnerovi, své představy o novém hradu Hohenschwangau, dnešní Neuschwanstein, které začal realizovat již v roce 1869, tento zámek byl částečně dokončen v roce 1884.
V letech 1874-1878 přestavěl takzvaný „královský domeček" svého otce Maxmiliána II. na zámek Lindenhof. Jedná se sice o nejmenší z jeho staveb, ale také o jedinou zcela dokončenou stavbu, a zároveň o jediný z jeho zámků, ve kterém skutečně delší dobu pobýval.
V roce 1873 koupil ostrov Herrenchiemsee na jezeře Chiemsee a začal zde stavět nové Versailles. Zámek Herrenchiemsee také nebyl nikdy dokončen. Přesto je dnes hojně navštěvován turisty.

Fotogalerie

Stránky od WERC - webové realizace

Copyright © 2024 Tempo Tours Praha - Alpy šité na míru - specialista na Rakousko a ubytování v Alpách