Tempo Tours Praha - Alpy šité na míru
Specialista na Rakousko a ubytování v Alpách

Smrt a návrat Sherlocka Holmese

13.10.2021

Švýcarsko, hory, soutěsky a nádherné, kaskádovité vodopády - není divu, že se sem vydává na svých dobrodružstvích i Sherlock Holmes

Ve švýcarském kantonu Bern, asi 25 km od Interlakenu, kousek za městem Meiringen. Právě zde, v Bernské vysočině u Reichenbašských vodopádů na říčce Reichenbach, která je přítokem řeky Aary, umírá známý detektiv Sherlock Holmes. Soubor několika vodopádů, jejichž spád dosahuje až 250 m, jsou vrchní reichenbašské vodopády jedním z největších kataraktů v Alpách.

V populární literatuře využívá Sir Arthur Conan Doyle právě tyto vodopády na konci povídky „Poslední případ" ke konfrontaci Holmese a profesora Moriatyho. Povídka byla poprvé publikována v roce 1893 a Sherlock Holmes v ní bojuje s Moriatym na život a na smrt. Sir Arthur Conan Doyle nechal detektiva původně zemřít utonutím ve vodopádu.

Později, v roce 1903, však pod velkým tlakem veřejnosti napsal s tvrzením, že Sherlock Holmes umí převézt i smrt, povídku „Prázdný dům", ve které se Holmes vrací. Meiringen a Reichenbašské vodopády se staly světoznámými a Sherlocka Holmese připomíná na stanici lanovky pamětní plaketa a v Meiringenu muzeum. Ale také Hotel Sherlock Holmes nebo socha samotného detektiva na lavičce v parku.

Pokud byste se také chtěli vydat po stopách nejznámějšího detektiva, můžete se podívat na naší nabídku ubytování ve švýcarském kantonu Bern.

Fotogalerie

Stránky od WERC - webové realizace

Copyright © 2024 Tempo Tours Praha - Alpy šité na míru - specialista na Rakousko a ubytování v Alpách